LYMFETHERAPIE

“De Kracht van Zacht”

Met deze woorden geef ik aan dat ondanks dat lymfedrainage een hele zachte behandelmethode is het efffect heel krachtig kan zijn. Lymfedrainage zorgt voor:

  • Stimulering parasympatisch zenuwstelsel
  • Afvoer vocht en afvalstoffen
  • Pijndempend
  • Stimulering vegetatieve zenuwstelsel

Lymfedrainage kan voor heel veel klachten worden toepast, maar ook net als ik heb aangegeven bij massagetherapie hoeft er ook niet echt een reden te zijn. Lymfedrainage zorgt voor een hele diepe ontspanning. Je kunt je dus voorstellen dat in tijden dat de boog wel te strak gespannen staat deze mooie zachte behandeling er voor kan zorgen dat de boog niet knapt.

Door langdurige spanning kan je weerstand achteruit gaan en kun je gevoeliger worden om bijvoorbeeld een verkoudheid of een griepje op te pikken. Het lymfestelsel is heel belangrijk voor een goed immuunsysteem.

Door lymfedrainage zorg ik er voor dat er vocht wordt getransporteerd door het lymfestelsel.In dat vocht zitten de afvalstoffen die via je bloedbaan worden afgevoerd. Het lymfelstelsel heeft geen eigen afvoerorgaan, maar voert af via je bloedbaan.De lymfeklieren maken virussen en bacteriën onschadelijk.

Dit is heel kort uitgelegd wat het lymfesysteem doet in je lichaam

Het voert af wat mentaal en fysiek niet meer bij je hoort.

Ik bedoel dit niet oneerbiedig, maar ik noem het wel eens de rioolput van je lichaam.

Er loopt dan ook lymfe door heel je lichaam met op diverse plaasten (liezen, knieholte, buik, borst, hals, oksel, elleboog) verzamelplaasten (lymfeknopen) waar het wordt gefilterd/doorgevoerd.

Hoe je je voelt na een behandeling is heel verschillend. Er komt veel in beweging waardoor je lichaam gaat loslaten. In het begin kun je je daardoor misschien niet zo lekker of vermoeid voelen, maar doordat je gaat loslaten komt er ook weer ruimte en dus meer energie. Op mentaal vlak kan lymfedrainage heel veel bijdrage in het proces waar je doorheen gaat. De fysieke klachten die zijn ontstaan zullen verminderen of misschien zelfs verdwijnen.

Soms is het even nodig om je niet zo lekker te voelen om je daarna weer helemaal lekker in je lijf te voelen zitten. Dit weet ik uit eigen ervaring.

Als lymfetherapeut vind ik het effect en wat er gebeurd tijdens of na een behandeling altijd weer heel bijzonder.

In mijn praktijk wordt lymfedrainage toegepast bij stressgerelateerde klachten en na een blessure/operatie om het overtollige vocht wat is ontstaan weer af te voeren. Het zal bijdragen aan een beter en sneller herstel. Na een blessure/operatie stem ik altijd af wanneer het juiste moment is om de behandelingen te starten.